FRA NØSTED BRUK TIL NØSTED BRYGGE
Det var en gang… Sånn starter de fleste eventyr. Også industrieventyret Nøsted Bruk.
Allerede i 1875 ble det grunnlagt et sagbruk og høvleri på Nøsted, med navn etter gründerne Bache & Gram. Etter en brann i 1890 ble bruket gjenoppbygget med større produksjonskapasitet og hadde 120 – 130 ansatte ved full drift. Arbeidet gikk døgnet rundt i to 12-timers skift. Lønnen var fra 1,50 til 3.00 kroner dagen avhengig av arbeidsoppdragene.
I brukets tidlige historie bodde det i perioder mange kunstnere her. Blant dem kjente navn som Christian Skredsvig, Hans Heyerdahl, Nils Gude og Eilif Petersen. Alle disse har satt sitt preg på norsk malerkunst. Mange av arbeiderne bodde i Glassverket-brakken og andre boliger rett ved bruket, og mange av guttene fulgte faren på jobben allerede fra de var 12 – 15 år gamle. Om vinteren med is på fjorden stanset produksjonen opp, og arbeiderne måtte finne noe annet å gjøre. I 1915 kom nye eiere til, og aksjeselskapet Nøsted Bruk A/S ble dannet. Etter en ny brann i 1916 ble bruket bygget opp igjen, til en større og mer moderne bedrift på ca 1500 kvm. Senere kom også et nytt lagerbygg på 1300 kvm.
20-årene var en vanskelig tid, preget av liten etterspørsel, driftsinnskrenkninger, streiker og lockout. I 1927 var bruket konkurs. I januar 1930 kom produksjonen i gang igjen med Bjerknes, Krekling og Hobbelstad som nye eiere. Fra ca. 50 ansatte rundt 1930, var det produksjonen av trefiberplater, kjent som Nøstex-plater, som fikk fart på produksjonen. Rett etter krigen var gjenoppbyggingen av Norge i gang, og Nøstex-platene fant veien inn i mange norske hjem.
I 1950 og -60 årene var det nær 300 ansatte på Nøsted Bruk. I det samme området langs Drammensfjorden ble det gjennom årene etablert flere store industribedrifter. Foruten Nøsted Bruk, var Drammen Slip & Verksted, Drammen Jernstøperi og Drammens Glassverk store arbeidsgivere. Det førte til en betydelig bydelsutvikling, og mange nye boliger ble over tid bygget her. Familier etablerte seg, og forretninger og skoler kom til.
I 1965 ble sagbruket og etter hvert høvleriet på Nøsted Bruk lagt ned, og produksjonen av trefiberplater overtok. På 70-tallet ble hardplater det viktigste produktet. Det gikk bra noen år, men dessverre ble det store produksjonsutfordringer. I 1976 ble hele bedriften lagt ned, og 133 ansatte mistet jobbene. Snipp, snapp, snute… Med det var et over 100 års industrieventyr ute.
Men historien slutter ikke her. Nå er Nøsted Bruk i ferd med å bli transformert fra industriområde til boliger og næring i et område av Drammen som vil ha en rivende utvikling i årene som kommer.
KILDER: Drammen Byleksikon, Industrimuseum